Als laatste O&O-project doen wij een meesterproef. Dit is een project waar wij een langer dan een normaal project over doen en combineren met ons profielwerkstuk (PWS). De meesterproef doe ik samen met Ryan van Vuure en Hanna van Duivenvoorde. Voor de meesterproef die wij doen werkt het PWS als een extra groot vooronderzoek voor de meesterproef. Het is de bedoeling dat elke leerling uit het team 120 uur aan de meesterproef werkt en de leerlingen die ook het PWS doen (Hanna, Ryan en ik) nog 80 uur extra aan het PWS werken. In totaal is dit dus 200 uur per persoon.

Onze opdrachtgever is de European Space Agency (ESA). ESA is de Europese toegangspoort tot de ruimte en heeft locaties in verschillende Europese landen. De grootste ESA-locatie is het European Space Research and Technology Centre (ESTEC), gevestigd in Noordwijk in Nederland. Hier werken mensen aan wetenschappelijke missies, bemande ruimtemissies en satellieten voor aardobservatie, telecommunicatie en navigatie.

Ons contactpersoon is Michel van Pelt. Hij is Head of Section TEC-SYS Cost Engineering bij de European Space Agency. Hij is betrokken bij verschillende projecten voor draagraketten, satellieten en ruimtesondes, waarvoor hij kostenverwachtingen en -analyses van financiële voorstellen maakt. Ook werkt meneer Van Pelt regelmatig in ESA ESTEC’s Design Facility als Cost Engineer, System Engineer en Team Leader. Hij is vaker opdrachtgever geweest en organiseert ook bezoeken aan ESTEC voor universiteiten en andere groepen.

Naast de opdrachtgever hebben wij voor dit project ook twee experts. Deze experts kunnen ons helpen met het beantwoorden van technische vragen en het leveren van technische feedback op ideeën. Onze experts voor dit project zijn Dr. Ir. Chris J.M. Verhoeven van de TU Delft en Kapitein Dr. Ir. Shar Timman van het ministerie van defensie.

De opdracht die wij voor ESA mogen doen is het ontwerpen van een maanrover voor toekomstige maanmissies. Het oude ontwerp wat in de jaren ‘70 ontwikkeld is is inmiddels natuurlijk erg verouderd. Om deze ontwerpopdracht goed te laten slagen doen wij eerst een vooronderzoek. Naast het vooronderzoek doen de leerlingen uit ons team die dit jaar een profielwerkstuk maken deze over hetzelfde onderwerp. Uit het vooronderzoek en het profielwerkstuk zullen blijken welke technieken het beste te gebruiken zijn voor een nieuwe maanrover die beter is dan het model dat in 1971 op de maan landde. Naast het ontwerpen van een nieuwe maanrover gaan wij ook een prototype van de maanrover op schaal maken.

Mijn leerdoelen voor dit project zijn "Ik omschrijf, na geluisterd te hebben, de gespreksdoelen van de ander en controleer of die goed zijn waargenomen" en "Ik focus me op de kern van de zaak en gebruik niet méér tekst dan nodig is".

Meer informatie over dit project is de vinden op onze groepssite.